История

2010г.

 

Варварите: първи ред: С.Хранов,К.Димитров,В.Стоянов,М.Танчев,З.Минков втори ред: С.Антонов,С.Георгиев,И.Бояджиев,А.Русев,В.Митев

Най-важната година за отбора. Тъй като отдавна вече не е част от цирка БФР съдействието от страна на ВТУ е нулева. Това налага окончателно късане с идеята „Меркурий” и води до смяна на името, ръководството и най-вече целите на отбора. Oсновно се залага на мотото  „rugby for fun“ (ръгби за удоволствие), което не означава отказване от състезателния дух на играта. В тази връзка съвместните международни мачове с приятелите ни от „Murphy’s Misfits“ продължават със страшна сила, като вече е трудно за външен човек да разграничи двата отбора. През пролетта и есента, смесеният отбор отбелязва убедителни победи над английският „Gentlemen of Albion“ и холандслият „The Big Stones“. От друга страна “ВАРВАРИТЕ” отново показват, че силата им е в „седмиците”, като на “Sofia Seven’s 2010” след победа над РК НСА печелим “Чинията на турнира”. Същата година с „третият“ си състав, но за пръв път с участие на играчи от Misfits, отборът печели трето място на турнира в Берковица след драматична победа на финала над румънският „Галац”. На лице е и втората сватба в отбора (С. Попов-Джембата).

2009г.

Меркурий с "Чинията на Sofia seven's 2009"

„Меркурий” вече не е част от първенство, но за сметка на това основни играчи се присъединяват към отборите „Валяците” – Перник (А. Петров, И. Бояджиев, Ж. Бояджиев, В. Христов-Баретата) и „Балкански котки” – Берковица (С. Насвади, К. Димитров, С. Попов-Джембата). Въпреки всичко отборът продължава да съществува и го доказва със спечелването на „Чинията на турнира „Sofia Seven’s 2009”. Все повече на „Меркурий” и „Misfits” се гледа като на един общ отбор, тъй като домакински мач на „Misfits” не минава без намесата на играчи от „Меркурий”. Друго интересно събитие е първото дете в отбора (дъщеричката Ема на треньора А. Петров).

2008г.

Меркурий и Misfits в Крушевац, Сърбия

2008 е една от най-важните години за Меркурий. Окончателно се взима решението да се откажем от първенството на БФР. Решението е трудно, но е продиктувано от хроничната липса на играчи все по трудното финансиране, пълната липса на съдействие от страна на „ВТУ Т. Каблешков” и БФР. Въпреки всичко в Ръгби 7 вече сме фактор, което се доказва от достигането на финала за „Чинията на турнира  „Sofia Seven’s 2008” и 4-тото място на Републиканското първенство по Ръгби 7. Съвместната работа с “Misfits” е все по застъпена като основна за Меркурий. За пръв път голяма група играчи се присъединяват към „Misfits“ за гостуването в Крушевац, Сърбия. Тази година е интересна и с нещо друго, за пръв път играч от клуба се жени (Ж. Бояджиев).

2007г.

Меркурий - РК Варна

Тежка година за клуба. Постоянната липса на играчи води до натрупване на контузии и умора у титулярите, все по-сериозно се обсъжда напускането на шампионата и само поради нечовешките усилия на ядрото от играчи, отбора върви трудно напред. През тази година става ясно, че бъдещето на отбора е в Ръгби 7. На турнира „Sofia Seven’s 2007”, ”Меркурий” са финалисти за „Чинията на турнира”. За пръв път започва сериозна работа с “Misfit’s”, като при домакинства на чужди отбори присъствието на играчи от Меркурий е почти задължително.

2006г.

Меркурий: П.Цинцов, М.Танчев, Ф.Донов, А.Русев, Ж.Бояджиев, Г.Симидчийски, И.Бояджиев

И през тази година единствения отбор, който успяваме да победим е Левски, за сметка на това започваме да показваме все по-добра игра в Ръгби 7 като на „Sofia Seven’s 2006” сме финалисти за топката на турнира. Въпреки успехите на отбора поради все по осезаемото отдалечаване от НСА, ръководството на клуба все повече нехае за развитието, а и финансирането е повече от оскъдно и обсипано с перипети и ненужна бюрокрация. За пръв път се заговаря за напускане на първенството на БФР.

2005г.

Меркурий - Мisfits

Поради заминаването на Данаил Дакев на бригада в Англия капитан на клуба става Ивац Бояджиев. „Меркурий“ се е утвърдил като фактор в Българското първенство. Клубът вече има изградено ядро от играчи, около които се случва всичко останало. Отново от НСА идват безперспективни играчи, които обаче получили поле за изява и развитие започват да играят с желание и хъс. Уви през тази и следващата година започват и проблемите.

2004г.

Меркурий - Левски Анже

През 2004г. треньор на клуба става Александър Петров. Михаил Желязков остава в клуба като редови играч. Отбора вече се състезава активно в шампионата на България. През тази година е и първото участие на Меркурий в турнира „Sofia Seven’s ”. В този турнир отбора достига до финал за „Топката на турнира“, като печели срещу гостуващ английски отбор с една точка разлика с пълно есе в последната минута (допълнителният удар във вратата е отбелязан от Петър Цинцов от дистанция над 40 m.

2003г.

 

Меркурий в Габрово

Въпреки досегашната практика треньор и през тази година остава Михаил Желязков. Към играчите на клуба се присъединяват студенти от НСА, които не могат да се преборят за титулярно място в тогавашния силен състав на РК НСА, както и група млади момчета, които никога не са се занимавали с този спорт. Те реално са първите истински попълнения на клуба и с тяхното идване се заражда идеята за самостоятелен спортен клуб, а не дъщерен отбор на НСА.

2002г.

 

Първи трофей

2002 е знаменателна година. Взима се решение идеята „Ръгби клуб към „ВТУ – Т. Каблешков” да се развие сериозно. Окончателно е възприето и име на отбора – „Меркурий”. Поради приключването на треньорския си стаж треньорът Димитър Петров е заменен от Михаил Желязков. През тази година са първите мачове на отбора. Студентското първенството по Ръгби 7 под егидата на „Общостудентски Спортни Игри“ (ОСИ) и „Асоциация за университетски спорт – Академик“, се провежда паралелно с турнира “Sofia Seven’s 2002”. Участват отборите на ВТУ Тодор Каблешков, ТУ-Габрово (всъщност втора селекция на Янтра), МГУ София (отбор с четирима играчи от звездното поколение на НСА) и НСА (втора селекция). Естествено по-опитните отбори бележат лесни победи над нас, но поради дисквалифицирането на отбора на ТУ-Габрово нa ВТУ е присъдено трето място, като това е и първия трофей във витрината на клуба. Същата година клубът е регистриран в БФР и участва в двата турнира на федерацията. Първият мач класическо Ръгби 15 е срещу „РК Варна” за турнира за Купата на България. „Меркурий” излиза за пръв път със собствен екип като възприема червения за клубен цвят. Поради слаба подготовка и отсъствието на играчи живеещи в провинцията губим мача. Същата година „Меркурий” бележи и първят си успех, а именно победа над „Левски Анже” в шампионатен мач. През 2002г. започва и участието на клуба в републиканския турнир по Ръгби 7.

2001г.

 

Студентски ръгби клуб ВТУ Т. Каблешков

Реални занимания започват да се провеждат в началото на 2001г. като първите играчи на клуба съответно са студенти от различни специалности към вуза. Първоначално клубът е по скоро част от задължителното физическото възпитание на студентите на транспортното училище, а и база за провеждане на треньорския стаж на студентите от специалност „Ръгби” в спортната академия, но се оказва, че желаещите да се занимават с екзотичния за България спорт са над 20 човека, поради което тогавашното ръководство на клуба решава да се вземе участие в студентското първенство по Ръгби 7. Естествено младият и неопитен отбор отбелязва само загуби, но началото е поставено. Малко преди мачовете отбора избира и първия си капитан, а именно Данаил Дакев-Машината (макар че прякорът му излиза по-късно).

2000г.

Клубът е създаден 2000г. при въвеждането на ръгби като спорт в Катедра Спорт на „ВТУ Тодор Каблешков” в тясното сътрудничество с НСА и в частност проф. Николай Колев, чиито докторант Дияна Пеева е и първият президент на клуба. Първият треньор на клуба е също възпитаник на НСА – Димитър Петров.